Tiesitkö?
PDF Tulosta Sähköposti
Artikkelin indeksi
Tiesitkö?
Santahamina – Helsinki -nimi
Hans van Sanden
Hans van Sandenin hautakivi
Parituparakennus
Rannansiirtyminen
Aikajana
Kaikki sivut
Hans van Sandenin hautakivi

Professori S.G. Elmgren löysi Hans van Sandenin hautakiven toukokuussa 1866 ja havaitsi huonokuntoisessa kivessä kirjaimet K ja I sekä ristin ja sen alapuolella tekstin "..ANS VAN SA.. ..ND SINE ERB.. ..DNI 1590" sekä jotakin vaakunaan viittaavaa. Elmgren tulkitsi tekstin sukuhaudaksi: "HANS VAN SANDENN UND SEINE ERBEN".

Nykyisin paikalla on kaivamattoman haudan kohdalla mustasta graniitista tehty rekonstruktio. Kivenhakkaaja Robert Stigell teki sen vuonna 1890 omalla kustannuksellaan insinööri E. von Knorringin vuonna 1875 paikalla tekemän piirroksen mukaisesti. Kivessä on teksti "HANS VAN SANDEN END SINE ERVEN ANNO D:NI 1590" ja sen yläpuolella oikealla on yläosastaan avoin tiimalasi, jonka yläosa muodostaa samalla v(an)-kirjaimen. Tiimalasin avoimesta osasta lähtee risti. Sen vasemmalla puolella on H ja oikealla S. Tämän vasemmalla puolella on vaakuna, jonka sisällä on yläosassa K- ja I-kirjaimet (lähinnä ylösalasin oleva L-kirjain) ja niiden välissä viisilehtinen rosetti. Alapuolella on polviorsi, jonka alla on ympyrä. Vaakuna liittyy mahdollisesti van Sandenin vaimon Anna Henriksdotterin, omaasukua Herttoniemen ala-aatelinen Jägerhorn, vaakunaan, jossa juomasarvi on varustettu kantohihnalla ja kahdella-kolmella kuusisakaraisella tähdellä. Kehen muuhun kirjaimet voisivat viitata on epäselvää. Tuskin kuitenkaan Annan toiseen aatelittomaan aviomieheen Krister Erikssoniin.

Knorringin piirroksessa ja kopiossa vaakunan toinen kirjain näyttää ennemmin ylösalasin olevatta L-kirjaimelta kuin Elmgrenin näkemältä I-kirjaimelta. Samoin piirroksen ympyrä on suurempi kuin kopiossa ja se näyttää tällöin lähinnä O-kirjaimelta. 

Everstiluutnantti Ramstedt oli nähnyt alkuperäisessä kivessä vaakunan, jonka yläosassa oli juomasarvi ja alaosassa neljä nelilehtistä rosettia sekä kirjoituksen "HIER RUHLT HANS VAN SASSEN VNT SEINE ERWEN A.O DI 1594(3?)". Tämän mukaan Jägerhornien juomasarvi olisi vaihtunut polviorreksi. Petrus Nordmannin mukaan tekstiin täytyy suhtautua varauksella, sillä vaakunan kuvioissa ja teksteissä on ilmeisesti useita virhetulkintoja palojen kulumisien takia. Esimerkiksi van Sanden eli vielä vuonna 1594 eräässä kuitissa olevan maininnan perusteella.Viimeksi päivitetty 20.05.2009 17:06