Arabianrannan taide

Helsingin kaupunki asetti vuonna 2000 Arabianrannan rakennuttajille velvoituksen käyttää 1–2 % rakennuskustannuksista taiteeseen. Taustalla on pääkaupungin profiloituminen taiteen ja kulttuurin suosijana, mutta myös Vanhankaupungin, Toukolan ja Arabian alueiden historiallisesti merkittävien kerrostumien huomioon ottaminen, mikä ilmenee selvästi jo asemakaavasta.

Teokset on toteutettu talon rakennusvaiheessa ja yhteistyössä arkkitehdin, rakennuttajan, taidekoordinaattorin ja muiden suunnittelijoiden kanssa. Vuonna 2006 julkaistussa esitteessä, kun alueen rakentaminen oli puolivälissä, siellä on työskennellyt 47 taiteilijaa ja sen valmistuttua vuonna 2012 taiteilijoiden määrä on yli 100. Itse teoksien määrä on 200–300 ja teokset ovat veistoksia, keramiikkaa, graafista betonia, valokuvia, maalauksia, mosaiikki- ja valoteoksia, taidepuisto, taidepihoja sekä yhteisötaidetta. Teoksien koot vaihtelevat postikortin kokoisista kerrostalon julkisivun korkuisiin.

Arabianrannan pohjoispuolen teoksista suurin osa on sijoitettu sisäänkäyntien yhteyteen. Ne tekevät porraskäytävistä toisistaan erilaisia ja korostavat näin kotiintulon tapahtumaa. Eteläisen osan eli Toukorannan taiteellinen konsepti keskittyy käsittelemään rakennuksien välisiä ulkotiloja kokonaisuutena. Ulkotilojen tunnelmat muuttuvat Hämeentien ja Toukolankadun julkisestakaupunkitilasta yhteispihojen puolijulkiseen arjen maailmaan japäättyvät rantapuiston tarjoamiin juhlaviin elämyksiin luonnossa.Viiden taidepihan aiheet ja tunnelmat ovat toisistaan erilaisia ja niiden taiteilijat ovat työskennelleet tiiviisti pihojen suunnittelijoiden kanssa. Näillä taiteilijoilla on myös arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin koulutus.

Helsingissä 4.4.2009

Tuula Isohanni, TaT
taidekoordinaattori  

berryt4-herbaario.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Lisää tietoa taideteoksista löydät Taideteollisen korkeakoulun sivuilta osoitteesta:
http://www.taik.fi/arabianranta/