Arabianranta

Arabianranta-nimestä kaupungilla kulkee yleinen käsitys, että se on tullut Arabian tehtaista. Hyvä vastaus, mutta väärä. Nimenä Arabia, tai paremminkin "Arabian ja Kaanaan maa" löytyy jo 1700-luvun asiakirjoista, kun taas Arabian tehtaat perustettiin vasta vuonna 1873. Alueen eksoottiset nimet juontavat juurensa ajalle, jolloin alueen sijainti koettiin kovin kaukaiseksi kaupungin keskustasta. Arabian tehtaat nimettiinkin Arabia-nimisen huvilan ja sen maihin kuuluvan niityn mukaan.

Arabianranta tänä päivänä on hyvä esimerkki vastakohtaisuuksien paikasta; "vanhaa ja uutta", "luontoa ja urbaania kaupunkia", "teollisuutta ja asumista", "opiskelua ja rauhaa", "taidetta ja tekniikkaa" jne. Yhteisiä piirteitä kaupunginosalle ovat kokeilevuus ja uskallus sekä yhteisöllisyys.

pa-hels.baltel.c1bd.069.jpg

Arabia alueena

Näillä arabianranta.fi -sivuilla kerromme Arabianrannasta kokonaisuutena; 10 000 ihmisen kotina, 6000 ihmisen työpaikkana, ja 13 000 opiskelijan ja osaamisen ammattilaisen kampuksena.

Asuinpaikkana Arabia on heterogeeninen ja asumisen eri malleja Arabiassa on kokeiltu heti alusta lähtien. On uusloftia ja "kaupunkivillaa", Plus Koti -konseptia sekä koteja erityisryhmille, näistä esimerkkeinä senioritalo Loppukiri sekä MS-liiton MS-Talo. Arabianranta on muodostanut asumisen "laboratorion" jo vuodesta 2007 lähtien ja alueella on tehty Helsinki Living Lab-nimistä palveluiden ja tuotteiden testausta yhdessä asukkaiden kanssa. Yksi tärkeimpiä asukkaille suunnattuja palveluja on alueellisen tietoverkon lisäksi omat, taloyhtiökohtaiset sivut, joita päivittävät talon omista asukkaista valitut moderaattorit.

Luovan teollisuuden keskittymänä Arabianranta on tällä hetkellä n. 300 yrityksen ja 4000 työntekijän keskittymä. Yritykset ovat luovilla toimialoilla tyypillisesti pieniä tai keskisuuria. Koulujen jälkeen suurin yksittäinen työnantaja on Fiskars Group Oyj, joka perusti "Fiskars Campuksen" Arabian Tehdaskortteliin 2010. Tavoitteena jatkossa on saada Arabiaan yhä enemmän luovien alojen yrityksiä, jotka voivat toimia ja kehittyä yhdessä alueen oppilaitosten kanssa. Yritykset löytävät näiltä sivuilta myös uusia kumppaneita ja asiakkaita sekä voivat ylläpitää omia sivustojaan arabianranta.fi -portaalin kautta.

Yhtenäisenä kampusalueena Arabianranta ja Kumpula ovat on 7 koulun, 13 000 opiskelijan ja noin 2000 osaamisen ammattilaisen kampusalue. Korkeakouluja ovat Helsingin Yliopiston luonnontieteiden laitosten lisäksi Aalto-yliopisto sekä ammattikorkeakoulut Arcada ja Metropolia. Toisen asteen oppilaitoksia löytyy ruotsinkielinen Prakticum ja suomenkielinen Heltech. Rytmimusiikkia opiskelee tai harrastaa Pop & Jazz Konservatoriossa lähes tuhat opiskelijaa. Koulut ja opiskelijat voivat hyödyntää tätä alustaa omissa tutkimushankkeissaan, tästä yhtenä esimerkkinä Helsinki Living Lab-TEKES -hanke.

 Arabianrannan palvelut

Arabian julkiset palvelut on lueteltu yhteystietoineen "palvelut"-osassa. Siellä on myös linkki palveluhakemistoon, mistä löytyy alueen palveluita toimialoittain. Harrastuksista on laaja kuvaus kaupunginosayhdistyksen Artova-sivuilla.

Art and Design City

Arabianrantaa on määrätietoisesti kehitetty kohti "Art and Design Cityä" jo yli kymmenen vuoden ajan. Hanketta vetämään perustettiin Art and Design City Helsinki Oy, jonka tehtäväksi tuli toteuttaa ja ylläpitää niitä innovaatioita ja ideoita joita yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa saatiin aikaan.  Tänään "Art and Design" näkyy taiteena rakennetussa ympäristössä (rakennuksissa, pihoilla ja julkisissa tiloissa). Oppilaitokset aktiivisina toimijoina (Metropolian esittävä taide, Aalto-yliopisto ja Pop & Jazz Konservatorio) jalkauttavat taidetta ja kulttuuria "kaiken kansan pariin". Tietoyhteydet rakennettiin automaattisesti kaikkiin koteihin kuten sähkö tai vesi. Uusia palvelumalleja, kuten palveluyhtiö Arabian Palvelu Oy, kehittettiin ylläpitämään yhteisiä tiloja, kuten yhteispihat, parkkipaikat ja kerhotilat. 

Samoin aikaansa edellä olevat hankkeet ja kokeilut niin asuntorakentamisessa kuin yritystoiminnassakin ovat kuvaavia Arabiassa. Viimeisin "Art and Design City" -hanke on Helsinki Living Lab -projekti , joka on laajennettu koskemaan koko metropolialuetta. Arabianrantaa voidaankin pitää johtavana "living lab"-alueena niin Suomessa kuin kansainvälisestikkin. Tunnustuksena Arabianrannan kehittämsestä Art and Design City Helsinki Oy:lle myönnettiin "Rakentamisen Ruusu" palkinto v.2011.