Käpytikan riehakkaat avajaiset

Arabianrannan viimeisin erikoisasumisen kohde, kehitysvammaisten nuorten Käpytikka, avattiin viime viikolla riehakkaissa tunnelmissa. Harvoin nähty niin iloisia uusia asukkaita kuin nämä nuoret, jotka aloittavat itsenäisen asumisen omassa talossaan.

Käpytikka ry.n pitkän ja merkittävän urakan juhlava päätös nähtiin torstaina 4.joulukuuta kun ylipormestari Jussi Pajunen julisti Käpytikka-talon avatuksi. Varsinaiseen muuttopäivään menee vielä tovi, kun kaikki viimeistelyt on tehty ja talossa työskentelevä henkilökunta pääsee vielä käynnistämään oman toimintansa.

Käpytikka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton jatkuvasti toimintaansa kehittävä yhdistys jonka tehtävänä on rakentaa ja ylläpitää asumispalveluryhmä 20 kehitysvammaiselle helsinkiläiselle pysyväksi kodiksi.tikka2.jpg
Yhdistyksen tavoitteena näiden nuorten itsenäisen asumisen suhteen on että se tukee kehitysvammaisten asukkaiden itsenäisiä taitoja, henkilökohtaisia tarpeita ja toisaalta sosiaalista elämää. Samoin asumisen tulee myös ylläpitää asukkaiden lapsuudessa ja opiskeluaikana syntynyttä aktiivisuutta yhteiskunnan normaalien palvelujen käyttäjinä, harrastuksissa ja työelämässä. Käpytikassa tulee olla kotirauhaa kunnioittava, suvaitsevainen ja turvallinen ilmapiiri joka on keskustelulle ja kehitykselle avoin niin että asukkaat ja heitä tukeva henkilökunta voivat pelkäämättä tuoda esiin ideoita ja ratkaista ongelmia yhteiseksi eduksi.

tikka1.jpg
Jussi Pajunen (kuvassa oik.) onnitteli puheessaan Käpytikkaa hankkeen läpiviennistä ja totesi, että tämänkaltaisille ennakkoluulottomille malleille olisi enemmäkin kysyntää Helsingissä ja koko Suomessa.

Puheenjohtaja Heikki Rasilainen ja hallituksen jäsen Pekka Särssi kertoivat siitä, kuinka haastavaa ja välillä vaikeaakin oli hanketta vetää eteenpäin.

Kimmo Rönkä, silloisen Future Home-instituutin johtajana kertoi yhteistyökuvioista Käpytikan alkuvaiheilta ja harvoin kuullut rakentajan puheenvuorossa puhuttavan rakkaudesta!

 

Teksti ja kuvat: Kari HalinenTästä aiheesta on kirjoitettu 3 viestiä
Vappukukka
Vs:Käpytikan riehakkaat avajaiset
May 07 2009 07:43:12
Hei. Olisi mielenkiintoista kuulla viestiä, miten Käpytikassa on lähtenyt menemään. Lehdistöstähän olemme saaneet lukea suitsutusta uudentyyppisestä kehitysvammaisten asumismuodosta ja onnellisista nuorista ja helpottuneista vanhemmista. Henkilökuntaa ei kukaan ole haastatellut, miten asia luonnistuu henkilökunnan kannalta, yhteistyö vanhempien kanssa ym.
Heikki Rasilainen Käpytikka ry pj
Vs:Käpytikan riehakkaat avajaiset
May 09 2009 09:07:59
Käpytikkatalon 20 nuorta keharia ovat muuttaneet tammikuun 2009 aikana omiin asuntoihinsa ja alkaneet opetella itsenäistä asumista ja elämistä Käpytikkatalon henkilökunnan avustuksella.
Sopeutumiseen liittyy monia haasteita, kuten yhteiselo muiden asukkaiden ja henkilökunnan kanssa, itsemääräämisoikeuden rajat, vanhempien odotukset ja toiveet ja henkilökunnan sopeutuminen uuteen työpaikkaan.
Mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia ei ole tullut ja yhteistoiminta sujuu päivä päivältä paremmin. Kehitysvammaisten kohdalla muutoksiin sopeutuminen on hitaanpaa kuin keskiverto kansalaisella. Lisäksi jokaisella 20:llä asukkaalla on yksilölliset tarpeet, jotka henkilökunnan on otettava huomioon.
Hyvänä esimerkkinä sopeutumisesta on, ettei yksikään asukas halua muuttaa Käpytikasta pois.
Vappukukka
Vs:Käpytikan riehakkaat avajaiset
May 12 2009 06:30:45
Tosi upeaa, että olette saaneet mitoitettua henkilökunnan määrän niin, että se pystyy huolehtimaan 20 asukkaan henkilökohtaisista tarpeista arkirumban pyörityksen lisäksi.
Tsemppiä koko yhteisölle!

Keskustele aiheesta foorumilla. (3 viestiä)
< Edellinen   Seuraava >